Lakehouse Holland

Boek gelijk dit geweldig luxe vakantiehuis in Ibizastijl voor max 12 personen in Kropswolde vlakbij het Zuidlaardermeer. Honden zijn toegestaan en een sloep kan worden bijgehuurd bij de eigenaar.

"Er gaat niets boven Groningen" zeggen de Groningers zelf. En weet je...misschien zijn we het wel met ze eens!

Groningen grenst in het noorden aan de Waddenzee (UNESCO Werelderfgoed), in het noordoosten aan de inhammen Eems en Dollard, in het oosten aan de streek Oost-Friesland in de Duitse deelstaat Nedersaksen, in het zuiden aan de provincie Drenthe en in het westen aan de provincie Friesland. Qua oppervlakte is Groningen een van de kleinere provincies van Nederland maar qua verschillende landschappen misschien wel de grootste van Nederland.

Groningen is voor een groot deel nog onontdekt. Want heb je wel een gehoord van het Schildmeer of het prachtige Zuidlaardermeer aan de uitlopers van de Hondsrug? By far de mooiste meren van de provincie Groningen. Of van het vestingstadje Bourtange? En Westerwolde? Met het klooster Ter Apel waar je zo fantastisch kunt onthaasten?

En dan is er nog het open landschap van het Oldambt, de voormalige graanrepubliek, met Blauwestad en de herenboerderijen met karakteristieke slingertuinen. Het Eems-Dollard estuarium en de Eemshaven met haar bedrijvigheid en enorme dynamiek. De zeedijk en het Wad! Geen massatoerisme, geen druk, geen stress, wel ijsvogeltjes, dassen en de Zeearend.

Ontsnap aan de hectiek en drukte en kom naar Groningen om volop te genieten!

Hondsrug
En laten we die niet vergeten! De Hondsrug is een langgerekte zandrug die van Emmen tot aan Groningen loopt. Prachtige natuur met grafheuvels, hunebedden, keienwegen, vennetjes en heide. De Hondsrug vormt, samen met een deel van het gebied er omheen, het enige geopark van Nederland.

Wist u dat ...

  • ... Ranja (limonadesiroop aangelengd met water) uit Groningen komt? Begin jaren twintig van de vorige eeuw werd het drankje voor het eerst gemaakt door David Polak, van de Groningse CP-fabriek. ...Het Nationaal Park Lauwersmeer is uitgeroepen tot Dark Sky Park in 2016? Hier is het 's nachts echt donker! Dit is een gebied waar het nog écht donker is en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om de duisternis te beleven.
  • ... Het zelfs mogelijk is op sommige dagen in Lauwermeer het Noorderlicht te zien.
  • ... Groningen onbewoonde eilandjes heeft? Dit zijn Noorderhaaks of Razende Bol, Rottumerplaat en Rottumeroog. Samen met Rottumerplaat en de Zuiderduintjes (een klein resteilandje ten zuiden van Rottumeroog) is dit beschermd natuurgebied. De eilanden zijn niet vrij toegankelijk en in de zomerperiode wordt zowel Rottumeroog als Rottumerplaat bewoond door vogelwachters. In het voor- en najaar wordt er wel een beperkt aantal excursies georganiseerd naar Rottumeroog. Dus daar liggen je kansen!
  • ... Groningen de jongste stad is van Nederland? Ruim 15% van de inwoners van Groningen is tussen de 20 en 25, in verhouding tot 6% in de rest van Nederland!
  • ... Het station van Groningen in 2019 is uitgeroepen tot het mooiste station van Nederland?
  • ... De onderkant van bruggen in Groningen wel heel erg bijzonder zijn? Onder de Oosterbrug verschijnt bijvoorbeeld het gedicht ‘Gestadige beweging’ van Werkman. De aluminium letters hangen aan één punt en komen op hun plek terecht wanneer de brug opengaat.