Op Vakantie in Kinderdijk

Nederland is onlosmakelijk verbonden met molens en tulpen. Je vindt ze in alle soorten en maten; windmolens en watermolens en dan nog korenmolens, poldermolens, houtzaagmolens, oliemolens, pelmolens en (heel bijzonder) papiermolens. In Nederland staan ongeveer 1100 windmolens en 100 watermolens waarvan de meeste staan in de provincie Zuid-Holland en in Utrecht de minste. De meeste watermolens, molens die door een waterrad worden voortbewogen, staan in de provincie Limburg. Zo’n honderd jaar geleden waren er nog ruim 10.000 molens volop in bedrijf. Ze maalden graan, zaagden hout, sloegen olie uit zaden en maakten papier. En poldermolens hielden het waterpeil in ons lage land onder controle.

Nederland = Molenland

Nederland is het molenland bij uitstek omdat de molens door de eeuwen heen de Nederlanders geholpen hebben om droge voeten te houden. Poldermolens werden vanaf de vijftiende eeuw in het westen en noorden van Nederland gebouwd. Ze zorgden ervoor dat het water uit de polders werd weggemalen. En molens werden later ingezet om binnenmeren droog te malen (bijvoorbeeld het Schermeer). De molen staat met de tulp en de klomp symbool voor ons land.

Kinderdijk

Dan over de wel heel bijzondere windmolens van Kinderdijk die als doel hebben om het land droog te houden. Het hele gebied ligt onder zeeniveau en de windmolens zorgen ervoor dat het waterpeil precies goed is, zowel in natte als droge tijden Een toeristisch hoogtepunt en een van de bekendste bezienswaardigheden van Nederland. Deze 19 molens staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nederlandser dan dit krijg je het niet: molens, water en groene weiden. De molens staan symbool voor de historische manier waarop Nederland met water, droogleggen en landbouw omgaat.

Voor een nachtje de Molenaar

In de meeste windmolens van Kinderdijk wonen mensen en deze molens kun je natuurlijk bewonderen aan de buitenkant. Doe dat vooral ook een keer tijdens de zonsondergang want met een mooie paarse of roze achtergrond waan je je in een sprookje.

Er zijn natuurlijk ook molens waar je wel naar binnen kunt! Bij de museummolens kun je zien hoe molens werken en kun je ook ervaren hoe het is om in een molen te wonen. Wil je dat gevoel nog meer beleven dan boek je gewoon een weekendje weg, een leuke zomervakantie of een paar romantische dagen in een molen. We hebben de acht leukst, meest bijzondere Molens voor je op een rijtje gezet.

Wil je een weekendje weg? Of een Vroegboek Zomervakantie in een unieke Molen? Dit zijn de acht mooiste Molens in Nederland en België om in te overnachten:

1.Deze watermolen in Bertrix is geheel gerenoveerd. U vindt hier een groot eetgedeelte en 5 slaapkamers voor max 12 personen in Bertrix, de Ardennen.
2.Op enkele kilometers afstand van de Abdij Maredsous, in de vallei van La Molignée (België), ligt dit grote vakantiehuis. Ooit, in de 18e eeuw, was dit een watermolen. Max 24 personen
3. Kom je genieten van dit bijzondere vakantiehuis in Zottegem in een oorspronkelijke graanwindmolen? Dit zeer opvallende vakantiehuis in België herbergt zich in de romp van een oorspronkelijke graanwindmolen.
4. Molen Hunsingo in Onderdendam, voor 2 personen
5. Molen De Goede Verwachting in Kamperland, voor 2 personen
6. Appartement Onder de Molen in Garderen voor 4 personen
7. ’t Geheim van de Molenaar in Kampen voor 2 personen
8. Vakantiehuis Molen ter Sleepe in Maarkedal België, voor 2 personen

Kinderdijk is perfect voor een dagje uit of weekendje weg in Nederland. Wacht niet langer en boek nu een prachtig vakantiehuis via BelVilla of Booking.com.

Heb je zelf een prachtig vakantiehuis in Kinderdijk en wil je samenwerken met BelVilla? Laat het ons weten.