Vakantie in Nederland

Er is geen plaatsnaambord in ons land, dat zo is vaak gestolen als van het Overijsselse dorpje Nederland. Wat wil je ook, als je buurtschap, waar slechts 26 mensen wonen, zo'n unieke naam draagt? Het gehucht heeft al een keer de eer gehad dat TPG op 8 februari 2005 speciale postzegels uitbracht van het plaatsje Nederland.

Top 10 bijzondere plaatsnamen in Nederland:

  1. Nummer Een (Zeeland)
  2. Rectum (Overijssel)
  3. Hongerige Wolf (Groningen)
  4. Koekoek (Limburg)
  5. Pikveld (Drenthe)
  6. Roggel (Limburg)
  7. De Hel (Friesland)
  8. Trutjeshoek (Gelderland)
  9. Zittend (Noord-Holland)
  10. Fonteinsnol (Noord-Holland)

Het hele kleine dorpje Nederland ligt 15 kilometer van Giethoorn vandaan en is vooral interessant vanwege de schitterende ligging in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Nederland ligt niet ver van het stadje Blokzijl; nabij de N333 tussen Steenwijk en Marknesse. Enkele andere plaatsen, die in de buurt zijn gelegen zijn Baarlo, Kalenberg, Muggenbeet, Scheerwolde en Wetering.

Het plaatsje wordt aangedaan door wandel- fiets- en kanoroutes en is in de tijd van natuurijs ook bij schaats(t)ers geliefd. Zowel het Zuiderzeepad als het Overijssels Havezatenpad komt bijvoorbeeld door Nederland. Er loopt één weg doorheen, die in het gehucht van naam verandert: de Baarlingerweg wordt Rietweg. Er is een splitsing van twee waterwegen: de Heer van Diezenvaart en de Roomsloot. Ook staat er een ooievaarsnest, dat vaak bewoond is.

Het kleine dorpje Muggenbeet (in Overijssel vlakbij Nederland en Giethoorn) heeft misschien wel een van de meest wonderlijke plaatsnamen van Nederland. Of is het toch Mugghenbete, Muggenbeke, Muggenbeet of Muggenbeek? De naam verandert in de loop der jaren nog wel eens maar nu is het weer Muggenbeet. De plaats is waarschijnlijk genoemd naar de beek die in de buurt loopt, en die volgens oude geschriften opvalt door het voorkomen van muggen. Dit is overigens in het gebied Steenwijkerland met daarin Nationaal Park Weerribben Wieden niet zo gek want muggen zijn gek op water. Muggen leven in de buurt van water of vochtige grond, omdat de vrouwtjes hun eitjes daarin leggen. Alleen vrouwelijke muggen prikken je en zuigen je bloed op. In bloed zitten namelijk allemaal voor de mug belangrijke voedingsstoffen, die nodig zijn voor het leggen van eitjes. Of….is De Mug gewoon kwaad op mensen? (lees hier).

Wacht niet langer en boek nu een prachtig vakantiehuis in Overijssel, of in het dorpje Nederland vlakbij Giethoorn via BelVilla of Booking.com.

Heb je zelf een prachtig vakantiehuis in Nederland en wil je samenwerken met BelVilla? Laat het ons weten.

Wil je informatie over overnachten en “things to do” in Giethoorn en het Nationaal Park Weerribben-Wieden? Klik dan hier en reis met ons mee naar Steenwijkerland.