Een dagje Zaanse Schans: Nederland op zijn mooist!

In het rijtje van toeristische hotspots in Nederland vind je natuurlijk de Nederlandse kust, Kinderdijk, Giethoorn maar zeker ook De Zaanse Schans. De Zaanse Schans is wereldberoemd in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Vlakbij Amsterdam dus het valt ook nog eens prima te combineren als je dat zou willen. Heb je de tijd, trek er dan gerust een hele vakantiedag voor uit want als je eenmaal je auto hebt geparkeerd en de molens doemen op terwijl je er naar toe loopt, wil je misschien helemaal niet meer weg zo mooi!

Buurt bij Zaandam was eeuwen geleden een groot industrieterrein

De Zaanse Schans is een gebied bij Zaandam dat voor iedereen bereikbaar en toegankelijk is. Het is echt een buurt met prachtige Oudhollandse houten molens en huisjes uit de 18e en 19e eeuw, pittoreske bruggetjes (net als in Giethoorn) en overal klompen. Hollandser wordt het niet. De Zaanse Schans is gratis te bezoeken maar houd er rekening mee dat de musea en sommige molens wel toegang vragen. Dit geld wordt o.a. gebruikt om de molens te onderhouden.

Op de Zaanse Schans staan 12 molens en in de buurt nog eens vier. Dit is slechts een fractie van het aantal molens dat hier honderden jaren geleden stond. Er wordt gezegd dat er hier ooit ruim 630 hebben gestaan. Wat ook nodig was want uit heel veel landen kwamen handelsgoederen naar Amsterdam en de Zaanstreek en werden dus veel grondstoffen verwerkt. Met de molens werd hout verwerkt dat werd gebruikt voor de scheepsbouw, papier gemaakt en ook cacao geproduceerd. Ga je een dagje uit hier dan zul je dat zelfs nog terugzien en word je even meegenomen naar tijden van weleer.

Wist je dat…

Ze in de Zaanse Schans, in slechts een paar minuten een klomp maken uit een drijfnat stuk hout? Natuurlijk met een machine want een klomp helemaal met de hand maken duurt wel 5 keer langer. Kun je je niet bedwingen met al dat moois, schaf dan gewoon je eigen paar handgemaakte klompen aan of breng in ieder geval een bezoek aan het klompenmuseum.

De Zaanse Schans is perfect voor een dagje uit of weekendje weg in Nederland. Wacht niet langer en boek nu een prachtig vakantiehuis in De Zaanse Schans via BelVilla of Booking.com.

Heb je zelf een prachtig vakantiehuis in de Zaanse Schans en wil je samenwerken met BelVilla? Laat het ons weten.

Top vijf van hotels en huizen om te overnachten op De Zaanse Schans. Gelijk boeken? Dat kan via de link.

1. Saense Huisje
2. Valerius Boutiquehotel
3. Iets verder weg maar absoluut een aanrader; Eco Hotel Plantage Rococo
4. Saenliefde
5. Zaan Hotel-Amsterdam