Een dorp waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan en wat als decor voor een sprookje niet zou misstaan. Kalenberg is van oorsprong een moeilijk begaanbaar moerasgebied waardoor het in de oorlogsjaren het ideale toevluchtsoord voor onderduikers was. Net als Giethoorn vind je hier heel veel bruggetjes, water en natuurgebied. De huizen hier worden door menigeen getypeerd als Hans-en-Grietje huisjes, en je hebt niet heel veel fantasie nodig om dit in te beelden.
De ligging van het dorpje Kalenberg is uniek: midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden i.o.. Dwars door het dorp loopt de Kalenberger Gracht, waarmee het dorpje vanaf het water wordt verbonden met Giethoorn en de Friese meren.
Kalenberger riet Aan de oostzijde is Kalenberg te bereiken met de auto, maar aan de westzijde verlaat en betreed je het dorp alleen per voet of per fiets over een hoop kleine bruggetjes. Na de turfgraverij gingen de Kalenbergers zich richten op visserij, veehouderij en vooral de rietteelt. Met het laatst genoemde materiaal werkt het dorp nog steeds veel. Alle daken in Kalenberg en ver daar buiten, zijn bedekt met het gewilde Kalenberger riet. Het is het beste riet van de wereld.
Tegenwoordig is Kalenberg vrij toeristisch. In het dorp kunnen fluisterbootjes worden gehuurd, waarmee je vanaf het water de fantastische flora en fauna in het nationaal park kunt gadeslaan. Dit kan natuurlijk ook goed te voet of per fiets worden gedaan.
Tot rust komen Veel huizen in het dorp worden bewoond door mensen van buiten, die de ideale plek hebben gevonden om helemaal tot rust te komen op misschien wel een van de uniekste plekjes in Nederland.